Lacerta agilis
"Lacerta" betyder ödla och "agilis" betyder vig, smidig.
Sandödlan invandrade till Sverige under den s.k. postglaciala värmeperioden (ca 7000-500 f Kr). Invandringen var möjlig då det existerade en tillfällig landspassage till kontinenten, varefter den spred sig runt om i landet. Men i takt med att klimatet blev kallare så överlevde sandödlan bara på vissa gynnsamma lokaler. I dagsläget så befinner sig ödlan i relativt många populationer i delar av södra och sydvästra Sverige.
Arten är cirkus 20 cm lång, dem största man har sett är upp mot 25. Kroppen består av korta ben och ett brett huvud, det är inte allt för ovanligt att ödlan har en rad mörkare fläckar med ljus mittpunkt på sidorna. Men hur ser man då skillnad på en sandödla och den vanliga skogsödlan (Zootoca vivipara) kan man fråga sig. Framförallt ser man en tydlig skillnad under våren när hannarna är i parningssäsong, för då har dem en stark grön färg. Medan honorna är alltid åt det brun/gråa hållet. En annan skillnad är det mörka mittbandet som går utmed hela ryggen.
Parningen för arten sker på våren och under försommaren, och följs av äggläggningen några månader senare. I regel är det mellan 2-15 stycken som föds och vid en ålder kring 3-4 år så är det könsmogna. Livslängden har visat sig vara förvånansvärt hög med den fynd man har hittat på 19 respektive 14 år men medelåldern tros dock ligga runt 5-7 år.
För sin överlevnad i den nordligaste delen av sitt utbredningsområde så är sandödlan beroende av solexponerad sand, där den kan lägga sina ägg och även sola sig. Vill också ha ett tydligt fältskikt av ljung och/eller gräs och örter där den kan jaga då främst insekter och spindlar men även för att gömma sig. Habitaten hotas i många fall av igenväxtning, samt av olika former av markexponering och markslitage. Habitatförstörelse och habitatfragmentering är ett av dem vanligaste hoten på senare tid. I och med detta så är arten är fridlyst och rödlistad som sårbar (VU) 2005. Statusen har bedömts som dålig med en negativ trend.
Trots deras storlek så kan jag meddela att det känns lite när dem biter till så testa att lyfta upp en om ni törs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar