

Rana dalmatina
Rana är ett latinskt ord och betyder groda medan dalmatina som också är latin betyder "Dalmatien" vilket är en region i västra delen av Balkan.
Långbensgrodan är en brungroda som har långa ben och en spetsig nos. Brungrodor är en icke-systematisk grupp av grodarter där vanlig groda (Rana temporaria), åkergroda (Rana arvalis) och långbensgrodan (Rana dalmatina) ingår. Detta eftersom de har liknande utseende och levnadssätt men även på grund av att deras dräckt eller färgtäckning går i brunt. Arten är oftast jämnbrun på ryggsidan med en ljusare undersida som har en gulgrå till laxröd ton. Det absolut säkraste kännetecknet för arten är att trumhinnorna är placerade tätt bakom ögonen och har ungefär samma storlek. Förväxlingsarter är som sagt vanlig groda och åkergrodan men långbensgrodan är lite mindre i storlek än dem andra brungrodorna.
Långbensgrodan finns i ett isolerat område i sydöstra Skåne och ett större område från Blekinge till Småland samt på Öland. Arten leker i små grunda kärr och dammar som permanent håller vatten. Dem vill gärna att det ska finans närhet till lövskog.
Leken är tidig och långbensgrodan är därmed tidigast av Sveriges amfibier.
Det största hotet mot artens existens här i Sverige är förändringen av löv- och blandskog till planterad granskog. Genom att gran växer upp intill lokalerna så försämras lokalklimatet i vattnet. Vidare missgynnas artens födosök och förbindelser på land om skogsbestånden omförs till gran. Igenplantering och igenväxning av öppna ängar eller före detta betesmarker i skogen är kritiskt för arten. Men även utdikning, grundvattentäkt och inplantering av fisk och kräftdjur är allvarliga hot.
Arten kan skyddas om alla kända lekvatten med regelbunden reproduktion skyddas från granplantering inom 100 meter från vattnet. Givetvis måste vattnet skyddas från dikning, urgrävning, dumpning mm. Den intilligande skogen bör sträva efter att ha inslag av öppen äng, lövskog, sumpskog eller kärr. Och kanske det viktigaste av allt är att bevara hässlen. För att säkra populationers överlevnad så måste man se till att grupper av lekvatten sammanbinds av biotoper som inte ger upphov till barriärer som till exempel granplantering, bebyggelse eller liknande. Man ska alltså främja artens metapopulationsstruktur, vilket menar att dem olika lekvattnen är sammanbundna i ett nät där ut- och invdandring kan ske mellan. Om en barriär uppstår så blockerar den ut ett eller flera lekvatten som isoleras och individerna där får svårare att överleva.